Sunday, January 23

Kek cOklat mOist!

Slurpp~ ajaja~ * Drooling! ;p
Photobucket
Bile type je pOst neh dah terbayang kesedapan kek tuh.. haddOyaii~ Camne neh? hee~ Suddenly mOod bake kek cOklat mOist ni datang! :) Muahaha~ ;p Selasa lepas, mase D baru balek keja, lalu lah kat Sungai Besi tuh, terpandang tmpt jual kek ni.. Actually tataw lah nak kate kedai ke, ape ke.. If nak kate bakery, amat lah jauh skali perbezaan dia.. hee~ Tapi rasa kek ni setanding kOt ngan bakery yang besar2 ni.. :)) Psstt.. If Secret Recipe? Tak dapat lah nak challenge babe.. Grr~ Ade ke nak banding kek harga RM 7 ni dengan kek kat Secret Recipe yang harga 1 slice pun dah RM 7 lebihh~ :))

mOtif? SEsaje gedik nak gak pOst sapal kek mOist neh.. Suddenly terbayang-bayang rasa dia kat ujung bibir ni.. *gulp.. Jom buat kek coklat mOist plak.. wink wink ;) Resepi ni D ter jumpe kat satu blOg ni, jOm lah cube! :) (Suh Orang pandai but D ni tataw lah bile nak bake cake yang shgt sedap fOr my only One.. ngee~ Saba eyh sayang! <3 )

BAHAN-BAHAN
3/4 cawan serbuk koko Hershey's ( Itu yang dia suka lah, if kOrang nak guna cOklat CADBURY pun bOle.. ;p)
1 3/4 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan gula 
1 1/2 sudu camca baking powder
1 1/2 sudu camca baking soda (sodium bikarbonat)
1 sudu camca garam
2 biji telur
1 cawan susu (guna susu segar pun bOleh)
1/2 cawan minyak sayur
2 sudu camca esen vanilla
1 cawan boiling water.

CARA-CARANYA: 

 pukul telur sampai kembang.
 campurkan semua dry ingredients tadi iaitu serbuk koko, tepung gandum, gula, baking powder, baking soda, garam. kacau sampai sebati.
 kemudian bahan-bahan kering tadi dicampurkan telur, susu, esen vanilla, minyak sayur dan pukul sampai sebati. lebih elok gunakan mixer with medium speed selama 2 minit. kalau takde mixer, pukul biasa pun layanlah tapi pastikan sebati tau.
 kemudian dah sebati bahan-bahan tadi, masukkan boiling water tadi ye.. kacau lagi sampai sebati. memang bancuhan tadi akan sedikit cair ye..
 sapu minyak pada loyang dan alaskan kertas eh untuk elakkan melekat nanti.. tuang bancuhan tadi ke dalam loyang.
 preheat oven 177-180 celcius selama beberapa minit. Bakar kek dalam oven 177-180 celcius selama 30-35 minit, gunakan api atas dan bawah.

LOYANG  berdiameter 9 inci.

KALAU NAK DIJADIKAN DALAM BENTUK CUPCAKE PON BOLEH.
* penuhkan bancuhan 2/3 penuh cup. bakar untuk 177-180 celcius selama 22-25 minit.
bancuhan ni bolehlah dapat dalam 30 cupcakes.
CUP berdiameter 2 1/2 inci.

TOPPING FRESH CREAM + KOKO
kemudian aku tambahkan toppingnya. topping kek kawan aku tu, aku gunakan fresh cream campurkan dengan hot choc punya powder tu. so tak perlu dah tambah gula. manis pun sedang-sedang saja. takdelah pahit takdelah manis sangat.

CHOCOLATE FROSTING (bolehlah nak buat topping juga ni, tapi aku tak pernah try yang ni lagi)

bahan-bahannya:
1/2 cawan butter
2/3 cawan hershey's koko
3 cawan powdered sugar
1/3 cawan susu
1 sudu camca esen vanilla

cara-caranya:
1) cairkan butter dan kacau dengan serbuk koko
2) alternately campurkan powdered sugar dengan susu (pukul dengan mixer guna medium speed)
3) tambah susu lagi kalau perlu.
4) campurkan dengan esen vanilla.

1 comment:

kisah aku said...

salam dear sg besi kat mana? gtauplz... tliur nk mkn...search kek coklat sg besi kuar u..heheheh plz dik email akak kisahaku7@gmail.com